Kurczak z kasztanami

kuchnia grecka

Kurczak z kasztanami

Potrzebujemy:
Kurczak
1,5 kg ugotowanych i obranych kasztanów
Cebula
Czerwona papryka
0,5 szklanki oliwy
0,5 szklanki wina (białego lub czerwonego - w zależności od tego jaki kolor sosu chcemy uzyskać)
Pieprz i sól

Kurczaka umyć, pokroić na porcje, posolić i popieprzyć. Tak przygotowanego smażyć na patelni w oliwie ok 10 min do zarumienienia się kurczaka, następnie dodać wino i zredukować (by nadmiar wody odparował). Pokroić paprykę i cebulę w małe kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to przełożyć podpieczonego kurczaka. Dodać trochę wody i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Potem dodać kasztany i piec jeszcze 10 minut.