Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki (τζατζίκι)

Wielu osobom kuchnia grecka kojarzy się z gęstym sosem tzatziki. Ten pyszny sos na bazie aksamitnego jogurtu greckiego połączonego z ogórkami i z wyraźną nutą czosnku jest idealny do mięs (z grilla, gotowanych, smażonych), warzyw, szaszłyków, ryb, pieczonych ziemniaków, jako starter do pieczywa lub dip do przekąsek oraz wielu innych dań. Sos tzatziki najlepiej smakuje schłodzony. Obecnie w sklepach można kupić gotowe tzatziki. Przepis na jego przyrządzenie jest szybki i prosty, wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc lepiej przygotować samemu świeże tzatziki.
Podstawą tzatzików są: grecki jogurt, czosnek, ogórek, oliwa z oliwek. Do sosu można dodać: fetę, oliwki, sok cytrynowy, miętę, koperek.

W internecie można znaleźć wiele wariantów tzatziki, poniżej przedstawiamy sposób w jaki my je przygotowujemy.
Potrzebujemy:
Grecki jogurt
Fetę
2 ogórki gruntowe
Czosnek / Przyprawa do tzatzików.
Oliwa z oliwek
Ocet

Mieszamy przy pomocy miksera jogurt z fetą. W ogórkach odcinamy końcówki i ogórki ścieramy na tarce. Po odsączeniu z nich soku dodajemy do reszty.
Wlewamy 2-3 łyżki oliwy, łyżeczka octu (najlepiej winnego), dodajemy posiekany czosnek lub przyprawę do tzatzików. Mieszamy - chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce - potem możemy podać i delektować się smakiem własnych tzatzików.