kuchnia

Zapiekane pigwy

Zapiekane pigwy

Potrzebujemy:
8 pigw
3 laski cynamonu
3/4 szklanki miodu

Skórkę pigw nacinamy w kilku miejscach a następnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy 90 minut w 160stopniach (w piekarniku z termoobiegiem: 140 stopni), póki pigwy nie zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika owoce kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Tak przygotowane pigwy polewamy miodem i posypujemy utartym cynamonem

Gołąbki

Gołąbki w winnym liściu

Gołąbki w winnym liściu:

Jedną z potraw tradycyjnej greckiej kuchni są gołąbki w winnym liściu. Dostępne są praktycznie w każdym hotelu w pakiecie HH lub AI. Często podawane jako przystawka w restauracjach. Smakują w specyficzny i trudny do opisania sposób. Liść winogrona nadaje bardzo wyrazistego posmaku drewna którego aromat doskonale komponuje się z ryżem.

Gołąbki są do kupienia również w formie puszkowanej – wygodnej do zabrania ze sobą do Polski.

Sałatka grecka

sałatka grecka

Sałatka grecka

Któż nie słyszał o sałatce greckiej?
Jej wykonanie jest szybkie, proste. Sałatka grecka (w Grecji nazywają ją "wiejską sałatką") jest idealna na obiad do drugiego dania (np z mięsem i ziemniakami), ale również wyśmienicie smakuje jako samodzielne danie w lato.

Jej przygotowanie jest proste.
Potrzebujemy:
2 papryki
1 ogórek
Sałatę
Cebulę
2 pomidory
Fetę
Oliwki
Odrobinę oliwy z oliwek
Sól, Pieprz

Papryki, ogórek i pomidory kroimy (Grecy tradycyjnie kroją w duże kawałki), cebulę kroimy w pióra, dodajemy sałatę i oliwki. Na wierzch kładziemy fetę (Grecy kładą cały kawałek na górę sałatki). Dodajemy pieprz i sól do smaku i polewamy oliwą z oliwek (ewentualnie możemy zrobić sos na bazie oliwy).
W sklepach dostępne są sosy greckie w proszku, które zawierają głównie sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, czosnek, pieprz biały, gorczycę, rozmaryn, kurkumę i odrobinę chemii ;) wystarczy dolać oliwę zmieszaną z wodą i otrzymamy sos. Ostatnio spotkałam również gotowy, rozrobiony sos.
Myślę, że lepiej zrobić samemu sos, wiedząc jakie mniej więcej składniki zawiera: nie będzie mieć wtedy w sobie sztucznych konserwantów, barwników i możemy go dowolnie zmodyfikować tak, jak najbardziej przyprawiony lubimy :)

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki (τζατζίκι)

Wielu osobom kuchnia grecka kojarzy się z gęstym sosem tzatziki. Ten pyszny sos na bazie aksamitnego jogurtu greckiego połączonego z ogórkami i z wyraźną nutą czosnku jest idealny do mięs (z grilla, gotowanych, smażonych), warzyw, szaszłyków, ryb, pieczonych ziemniaków, jako starter do pieczywa lub dip do przekąsek oraz wielu innych dań. Sos tzatziki najlepiej smakuje schłodzony. Obecnie w sklepach można kupić gotowe tzatziki. Przepis na jego przyrządzenie jest szybki i prosty, wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc lepiej przygotować samemu świeże tzatziki.
Podstawą tzatzików są: grecki jogurt, czosnek, ogórek, oliwa z oliwek. Do sosu można dodać: fetę, oliwki, sok cytrynowy, miętę, koperek.

W internecie można znaleźć wiele wariantów tzatziki, poniżej przedstawiamy sposób w jaki my je przygotowujemy.
Potrzebujemy:
Grecki jogurt
Fetę
2 ogórki gruntowe
Czosnek / Przyprawa do tzatzików.
Oliwa z oliwek
Ocet

Mieszamy przy pomocy miksera jogurt z fetą. W ogórkach odcinamy końcówki i ogórki ścieramy na tarce. Po odsączeniu z nich soku dodajemy do reszty.
Wlewamy 2-3 łyżki oliwy, łyżeczka octu (najlepiej winnego), dodajemy posiekany czosnek lub przyprawę do tzatzików. Mieszamy - chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce - potem możemy podać i delektować się smakiem własnych tzatzików.




Kuchnia grecka

Kuchnia kreteńska

Kuchnia grecka

Kuchnia Kreteńska jest bardzo zdrowa i bazuje przede wszystkim na: oliwie z oliwek, czosnku, pomidorach, cebuli, mięsie (z barana, kozła, kurczaka), serze owczym i kozim oraz warzywach, rybach, owocach morza, naturalnych przyprawach i winie.

Artykuły dotyczące greckiej kuchni:
Sałatka grecka
Tzatziki
Gołąbki w winnym liściu
Kurczak z kasztanami
Soki
Wino
Oliwki
Oliwa z oliwek
Zapiekane pigwy
Restauracje
Restauracja panorama