Oliwki

Kreteńskie oliwki

Oliwki

Oliwki to jedno z dobrodziejstw Grecji. Drzewa oliwne symbolizują dla Greków pokój, mądrość.
Drzewa oliwne nie są zbyt wymagające w uprawie: potrzebują przede wszystkim dużo słońca, odpowiedniego przycinania i nawadniania. Dojrzałość osiągają w wieku ok 25 lat a mogą przeżyć nawet 2000 lat.
Między październikiem a grudniem, gdy wszystkie owoce są już dojrzałe, ale jeszcze nie spadły z drzewa, przypada okres zbiorów, w którym uczestniczą całe rodziny.

Są różne metody zbioru:
-Ręcznie z drzewa: tradycyjna metoda, dzięki której uzyskuje się najlepsze jakościowo oliwki. Niestety jest najkosztowniejsza.
-Antyczna (przez uderzanie): kijem uderza się w gałęzie, aby oliwki spadały. Aby uzyskać dobrą jakość oliwy niezwłocznie należy ją przetworzyć. Niestety przez tą metodę drzewa ulegają mocnemu uszkodzeniu.
-Z użyciem siatek: na rozłożone nad ziemią siatki spadają oliwki. Często są one już przejżałe, mają mniej polifenoli i nabierają kwasowości przez co pogarszają jakość oliwy. Takie oliwki często są obite i szybko pleśnieją.
-Mechanicznie: urządzenie strząsa oliwki z drzewa. Przy okazji na ziemię spadają liście i gałązki.

Oliwki przeznaczone do jedzenia poddawane są ogrzewaniu bądź naturalnej fermentacji, zalewane solanką lub marynowane w occie.